Vind je ware liefde bij Dating Oost voor net iets meer dan 4 euro per maand!

Internetdating voor 40 tot 80 jaar.

Bijna een op de vijf alleenstaande ouders voelt zich eenzaam


Geen partner, weinig sociale contacten en te weinig intimiteit. Ruim een derde van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Dat gevoel komt het vaakst voor onder mensen die wel kinderen hebben, maar geen partner (meer).

Twee soorten

Van hen ervaart 19 procent sterke gevoelens van eenzaamheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim twee op de drie alleenstaande ouders zegt 'enigszins eenzaam' te zijn. Dat is anderhalf keer zo hoog als onder stelletjes met of zonder kinderen.

Het CBS onderscheidt twee vormen van eenzaamheid: op sociaal vlak en op emotioneel vlak. De laatste variant lijkt vooral samen te hangen met het ontbreken van een partner. Alleenstaanden - met of zonder thuiswonende kinderen - ervaren het vaakst emotionele eenzaamheid.

Hechte band

Psycholoog Jean Pierre van de Ven vindt het niet verwonderlijk dat juist alleenstaande ouders zich eenzaam voelen. "Het zijn de jaren van te weinig geld, te weinig tijd en rust. Je hebt het te druk om sociale contacten te onderhouden, je moet je hoofd boven water houden, je bent emotioneel eenzaam en na drie keer je moeder bellen heb je het ook wel gehad."

Gescheiden mensen hebben de grootste kans om sterk eenzaam te zijn. Vaak zijn zij niet emotioneel, maar sociaal eenzaam. Weduwen en weduwnaren zijn dat verreweg het minste; zij zijn wel relatief vaak emotioneel eenzaam. Aan meer sociale contacten hebben ze geen behoefte, wel missen ze kennelijk een hechte band met anderen.

De cijfers van het CBS komen uit de enquête 'Sociale samenhang en welzijn'. Ruim 3500 mensen van 15 jaar en ouder gaven daarvoor aan in hoeverre ze het eens waren met stellingen over eenzaamheid, zoals 'ik mis mensen om me heen' en 'er zijn voldoende mensen met wie ik me nauw verbonden voel'.


Kopje suiker

Eenzaamheid is heel makkelijk op te lossen, zegt Van de Ven. "Het is vooral de gedachte dat het aan jezelf ligt, dat jij niet leuk genoeg bent, wat je eenzaam maakt. Dat is de grootste belemmerende factor. Je gaat jezelf verwijten maken en schamen en dan wordt het steeds lastiger om dat patroon te doorbreken."

Volgens de psycholoog is de groep mensen die problemen heeft en weinig meer kunnen relatief klein. "Binnen een relatie kun je namelijk ook eenzaam zijn." Vooral iets doen is volgens hem een van de sleutels om minder eenzaam te worden. "Het kost niet altijd geld om mensen te ontmoeten. Via social media kun je ook afspraken maken, je kunt naar een sportvereniging, naar de kerk, naar de buren voor een kopje suiker, als je maar dóet."

Verzuipen

Van de Ven denkt ook dat het helpt als eenzaamheid beter bespreekbaar wordt. "Dan beseffen mensen dat eenzaamheid er soms gewoon tijdelijk even bij hoort en dat het niet zo heel erg hoeft te zijn. Dan kan het een minder groot probleem worden. Het tegenovergestelde kan namelijk ook gebeuren, dat je verzuipt in de groepen en relaties. Dat is ook niet goed."


Bron: RTL Nieuws lees meer....